Nie ważne, że padasz – ważne, byś powstał! – tak możemy zaśpiewać naszej stronie, która na starym serwerze padła i przez to nie było jej widać. Teraz – w nowym miejscu – miejmy nadzieję, że ominą ją tego typu przygody. Spieszymy Wam donieść o nowościach w naszej ofercie, a także o planowanych datach festiwali i wydarzeń, na których się pojawimy. Zacznijmy może od tych drugich. Radosna ekipa Browaru Golem jest już w samym sercu sezonu wyjazdowego, a w najbliższe weekendy najlepszego golemowego piwa będzie można się napić w następujących miejscach:
- 9-11 czerwca – 8. Wrocławski Festiwal Dobrego Piwa – Wrocław, Stadion Wrocław
- 24-25 czerwca – Craft Beer Camp 2017 – Annopole, Browar Gzub
- 8 lipca – Kranoprzejęcie Kontratakuje (wraz z Browarem Spółdzielczym, Browarem Profesja oraz Doctor Brew) – Gdańsk, Pub Browar Spółdzielczy
- 28-30 lipca – Olsztyńskie Targi Piw Rzemieślniczych – Olsztyn, Hotel Omega
- 12 sierpnia – Beer Geek Summer – Wrocław, Zaklęte Rewiry
- 8-9 września – Beergoszcz – Bydgoszcz, Hala Łuczniczka
- 24-26 listopada – Lubelskie Targi Piw Rzemieślniczych – Lublin, Targi Lublin SA
To są jedynie daty potwierdzone. W międzyczasie pojawimy się jeszcze zapewne na innych festiwalach i imprezach, które nie zostały jeszcze ogłoszone. Nie może nas rzecz jasna zabraknąć w Poznaniu czy Warszawie.
Jeśli zaś chodzi o piwa, to specjalnie dla Was przygotowaliśmy dwie kooperacje, które będą miały swoje premiery podczas WFDP:
- Icek & Icek – double IPA z dereniem – kooperacja z Browarem Piwoteka, uwarzona w Kamionce
- Triple Knot – tripel IPA – kooperacja z Browarem Spółdzielczym, uwarzona tamże
Icek & Icek to mocno wytrawne, potężnie goryczkowe piwo o ekstrakcie 18 Blg i zawartości alkoholu 7,7%. W zasypie nie znalazły się żadne słody karmelowe, a w profilu smakowym postawiliśmy na hołd klasyce gatunku – mega aromatycznemu i gorzkiemu IPA z Zachodniego Wybrzeża USA – tu w wersji podwójnej. Dla dodatkowego smaczku dorzuciliśmy jeszcze przysmak producentów nalewek i szefów kuchni szukających inspiracji w polskiej naturze – suszone owoce derenia. Dzięki temu Icek & Icek zyskał nieco kwaskowy i pestkowy posmak, charakterystyczny dla tego krzewu.
Triple Knot z kolei to próba połączenia owocowo-przyprawowego charakteru belgijskich drożdży Bastogne Ale – używanych przy produkcji legendarnego piwa Orval, umiarkowanej goryczki oraz fuzji amerykańskich oraz australijskich chmieli. Piwo to wchodzi na rynek z parametrami 19 Blg ekstraktu i 8% alkoholu. Mimo sporej dawki etanolu, jest to niezwykle pijalny i sesyjny trunek, idealny zarówno na chłodniejszy wieczór, jak i do spokojnej degustacji każdego innego dnia.
W Annopolu z kolei zaprezentujemy jeden wielki powrót oraz jedną popieprzoną (dosłownie!) premierę. Szczegóły wkrótce! Zapraszamy zarówno do Wrocławia, jak i na gospodarstwo Gzubów 🙂